Vegan quinoa pinto bean burger

English further down

Hej hej!

Igår nämnde jag inte ens att jag och Giovanni hade 9-årig bröllopsdag?! Jag hade huvudet fullt av paket som ska skickas och burgarförberedelser helt enkelt. Vårt hem ser rätt mycket ut som ett postkontor just nu, över 50 paket som ska skickas. Vi har bestämt att fira på lördag 🙂 Firade med ett glas rött igår iallafall, det här vinet rekommenderar jag! Självklart veganskt:

Veganskt Poderi vin Bellovile

Det var ju förresten internationella vegandagen igår? Aldrig hört talas om förr men det var ju kul att det inträffar just 1a november 🙂

På tal om något helt annat. Vi måste prata om bröd. Jag ÄLSKAR bröd. Om någon skulle säga: Babette, nu får du bara äta bröd varje dag varje måltid i resten av ditt liv. Då hade jag känt: javisst! GÄRNA. Problemet är då att jag aldrig någonsin lyckats med ett enda brödbak i hela mitt liv. Jag är verkligen ingen bakare eller bagare. Jag misslyckas allt som oftast med efterrätter (iallafall dom som ska in i ugn) och de gånger jag gett mig på att baka bröd så blir det antingen alldeles för kompakt eller smaklöst. Aldrig det där luftiga med lagom tuggmotstånd. Men nu ska jag försöka lära mig har jag tänkt! Det känns som en lyxig sak när man är brödälskare som mig (och resten av min lilla familj) att alltid ha hembakat bröd hemma. Jag är trött på butikernas utbud vid det här laget, och dessutom innehåller så många av dom socker.

Vi äter ju ofta soppor, grytor och wraps här hemma och då tycker jag en bit bröd alltid är på sin plats. I olika format. Frallor, naan, tortillabröd, hamburgerbröd.

I tisdags testade jag ett recept som jag fått av en god vän i dagarna till soppan jag gjorde (länk). Igår gjorde jag hamburgarbröd av samma recept och la då till lite riven rödbeta, lite hackad chili och lite hackad färsk timjan. Supergott!! Och hur fint? Jag ska slipa lite på receptet innan jag lägger upp det här.

Jag tröttnar inte på burgare och biffar av olika slag. Dom går verkligen att variera i all oändlighet och när jag fick syn på det här receptet på foodgawker kände jag att jag var tvungen att testa:)

Prova ni också, ni kommer inte bli besvikna!
DSCF5533BurgareBurgare

Burgare på pintobönor och quinoa
ca 7
 burgare

Ingredienser:

3 dl torra sedan kokade pintobönor
1,5 dl quinoa
6 msk tomatpuré
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflakes
1/2 tsk salt och lite svartpeppar
1 msk potatismjöl
panko ströbröd

Tillbehör till burgare, exempelvis:
Hamburgarbröd
Avocado
Limepicklad rödlök
Gurka
Inlagd gurka
Tomat
Salladsblad (eller spenatblad som jag använde:)
Hamburgerdressing (jag gör alltid egen på havrefraiche, tomatpuré, lite vitlök, lite färskpressad citron, salt & peppar)

Gör såhär:

1. Sätt på ugnen på 180 grader

2. Koka quinoan enligt anvisningar på paketet.

3. Finhacka löken och vitlöken.

4. Mosa bönorna i en skål med hjälp av exempelvis en potatisstöt.

5. Lägg i tomatpurén, chiliflingorna, löken, potatismjölet, den kokta quinoan, salt och peppar. Blanda runt ordentligt. Smaka av med mer kryddor om du tycker det behövs. Häll på mer potatismjöl om du tycker det behövs, smeten ska va enkelt formbar.

6. Låt smeten dra en stund.

7. Forma lagom stora biffar. Häll upp panko ströbröd i en tallrik och lägg burgarna en och en i det. Tryck försiktigt på ströbrödet på burgaren, så det fastnar.

8. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt och lägg burgarna på plåten. In i ugnen i ca 20-25 min. Ta gärna ut efter halva tiden och vänd på burgarna, då blir dom krispigare.

9. Servera med tillbehören på en gång!

Färdigt!

Följ mig gärna på Instagram: https://www.instagram.com/babettesveganblog/

In english:

Hi you all!

Yesterday I didn’t even mention that me and Giovanni had our 9-year wedding anniversary!? I guess I had the head full of packages to be sent and burger preparations. Our home looks like a post office right now, after selling so much stuff on swedish Ebay (tradera) this last week. We have decided to celebrate the anniversary on Saturday instead 🙂 We did have a glass of fine red vegan wine yesterday! I recommend:

Veganskt Poderi vin Bellovile

Btw, it was also the World vegan day yesterday, I’ve never heard of it before?

Talking about something completely different. We have to talk about bread. I LOVE bread. If anyone would say: Babette, from now on you only get to eat bread every day every meal for the rest of your life. I would have thought: YEEAAH! The problem is that I have never managed to bake my own piece of nice bread throughout my life. The few times I have tried to do it the result have been either too compact or completely tasteless. But I really want to learn how! It feels like a luxurious thing when you’re bread lover like me (and the rest of my little family) to always have some home-made bread to your meal. The ones you can buy in grocery stores often contains some kind of sugar, even the whole-grain ones. So – this week is chapter one on my bread-journey! Come along!

Yesterday I made these gorgeous Pintobean and quinoa burgers with bread made by myself. It contained some beets, chili, fresh thyme and curcumin. Came out quite well but I want to improve the recipe of the bread before I post it here.

But! The burgers are really good, here’s the recipe:

Vegan quinoa pinto bean burger

Vegan quinoa pinto bean burger
(about 7 burgers)

3 dl dry and then cooked pinto beans
1.5 dl quinoa
6 tablespoons tomato paste
1 small yellow onion
2 cloves of garlic
1 teaspoon chiliflakes
1/2 teaspoon of salt and a little black pepper
1 tablespoon of potato flour
panco breadcrums

For serving:
Burger bread
Avocado
Limepickled red onion
Cucumber
Pickled cucumber
Tomatoes
Burgerdressing (I always make my own with oat creme fraiche, tomato paste, some garlic, some freshly squeezed lemon, salt and black pepper)

1. Out the oven on 180 degrees celsius

2. Cook the quinoa as instructed on the package.

3. Chop the onion and garlic.

4. Mash the beans in a big bowl.

5. Add tomato paste, chili flakes, onions, potato flour, quinoa, salt and black pepper. Mix  properly. Taste and adjust seasonings as needed. You want it to be a formable dough.

7. Divide into 7 even patties. Put the panco bread into a plate and put the burgers in one at a tine. Gently press the bread crums to the burger so it sticks.

8. Load a baking sheet on a oven tray and place the burgers on it. Insert in the oven for about 20-25 minutes. Turn them around half time, to make them crispier.

9. Serve immediately with the toppings! 

Finished!

Feel free to follow me on Instagram: https://www.instagram.com/babettesveganblog/

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s