Vegan mushroom beouf bourguignon

English further down

Godmorgon! Idag drar vi neråt Skåne och stannar där över helgen:) Ner till mitt hemland ❤

Igår gjorde jag en Beouf bourguignon gryta, på ett recept jag hittade på Foodgawker. Foodgawker är som Pinterest ungefär fast med bara mat, länkat till olika bloggar och sidor. Väldigt roligt för mat-nördar som jag! Testa vetja 🙂

För ett par veckor sedan blossade snacket om “veganskt vin” upp i sociala medier och i dagstidningarna igen. Många ställde sig frågan: Om det finns veganskt vin? Vad är då ett icke veganskt vin? Vin är väl bara trampade vindruvor, som är jästa i underbara trätunnor sen tappade på flaska? Eller nått? Nää riktigt så enkelt är det inte.

Vin blir grumligt och ser inte härligt ut om du inte klarnar det. Om man tillsätter ett klarningsmedel så lägger sig proteinet (som är det som virvlar runt i vinet och gör det grumligt) på botten. Sen tappas ju vinet om hela tiden under jäsningsprocessen och medlet ska därför inte hänga med ner i den slutgiltiga flaskan. Klarningsmedlet man använder kommer ofta från t.ex. fiskblåsor, räkskal, komjölk eller ägg. I veganska viner används istället t.ex. benonit (en slags vulkanisk lera) eller ärtprotein.
När jag själv handlar vin köper jag alltid ett ekologiskt veganskt vin. Det är inte alls så krångligt som man tror att hitta, de ekologiska vinerna är begränsade och tydligt utmärkta på Systembolaget. Och de veganska vinerna är ofta märkta med “vegan friendly”. Annars: Google is your friend! Inför köpet av vin till den här grytan gjorde jag en snabb googling och köpte:

Palazzo mio rosso veganskt vin
59 spänn! Jag tänker – när man ska ha en hel flaska vin rätt ner i en gryta kanske man inte vill lägga huur mycket pengar som helst. Eller vill man det- ja då gör man det;) Till maten rekommenderar jag ett glas Doppio Passo, mitt favoritvin!

vin

Den här maten tar sin lilla tid och hamnar helt klart under kategorin Söndagsmiddag. Ju längre den får puttra – desto bättre! Vill du ha ännu mer smak på grytan hade jag nog slängt i en buljongtärning också.

Här kommer receptet iallafall 🙂

171025bouef

Vegansk Beouf Bourguignon med svamp
(till ca 6 pers)

Ingredienser:

Lite olja att steka i
4-5 stora portabello svampar skurna i rätt stora bitar (tänk grytbitar)
7 st schalottenlök, skalade och halverade
300 g champinjoner skurna i kvartar
6 st stora morötter skalade och skivade i ca 1,5 cm tjocka skivor
3 st vitlöksklyftor, skalade
2 st selleristjälkar, grovhackade
2 st zucchini, grovhackade
färsk timjan (ca 6 kvistar)
3 lagerblad
1 flaska rödvin
2,25 dl grönsaksbuljong eller fond
Salt och peppar att smaka av med
0,75 dl mjöl
2 tsk av något sött, jag använde dadelsirap

Gör såhär:

1. Förbered alla grönsaker, hacka och skiva och skär enligt listan.

2. Sätt en stor gryta på låg värme på spisen. Ringla i lite olja. Lägg i schalottenlöken och stek dom tills dom får en fin gyllene färg. Det tar en stund, ca 10-15 min. Lägg till morötterna, sellerin och vitlöken och höj värmen. Stek tills dom också får en fin gyllene färg. Häll sedan allt i en skål och ställ åt sidan.

3. Blanda portobella svampen med mjölet och lite salt och peppar i en skål. Häll på lite olja till i den tomma grytan och lägg i portabella svampen. Kanske måste du steka i två omgångar beroende på hur stor din gryta är. När svampen är helt brun sänker du värmen lite, häller i vinet och buljongen och låter sjuda i ca 45 min med locket på. Rör då och då.

4. Efter 45 min lägger du i grönsakerna från skålen, zucchini och champinjonerna. Låt sjuda i 30 min till.

5. Smaka av med salt och peppar, lite dadelsirap och en skvätt citron om du har de hemma (inget måste men jag har citron i det mesta). Servera med potatis och gärna ett gott bröd! Njut!

171025bouef-3

In english

Good morning! Today we’re going down to Skåne (south Sweden) and stay there for the weekend, visit my family who lives there. I can’t wait! 

Yesterday I made a vegan mushroom Beouf Bourguignon! I found the recipe on Foodgawker which is a website similar to Pinterest. Really nice when you’re a food nerd like myself:) Try it! 

A couple of weeks ago, the subject of “vegan wine” sparked up in social media and in the newspapers. Many asked the question: If there is vegan wine? What is then a non vegan wine? Isn’t wine just trampled grapes, which are fermented in beautiful wooden barrels, then bottled? Or something like that? Now it’s not that easy.

Wine becomes cloudy and does not look very good if you don’t clear it. If you add a clarifying substance, the protein (which is the thing swirling in the wine and makes it cloudy) lays on the bottom. The substance used to clarify often comes from, for example, fish blisters, shrimp shells, cow’s milk or eggs. In vegan wines they use for example benonite (a kind of volcanic clay) or pea protein.
When I buy wine, I always buy an organic vegan wine. It is not as difficult as you think, the vegan wines are often labeled with “vegan friendly”. Otherwise: Google is your friend! My choice this time was Palazzo mio rosso: 

Just use a wine that you think is ok to drink, not a cheap undrinkable one;) 

171025bouef 5

Vegan Mushroom Beouf Bourguignon
(for about 6 people)

Some olive oil to fry in
4-5 large portabello mushrooms cut into chunks 
7 shallots, peel and cut into halves
300 g mushrooms cut into quarters
6 large carrots peeled and sliced ​​in about 1.5 cm thick slices
3 garlic cloves peeled
2 pieces of celery, roughly chopped
2 pcs zucchini, roughly chopped
fresh thyme (about 6 sprigs)
3 bay leaves
1 bottle of red wine
2.25 dl vegetable broth 
Salt and pepper 
0.75 dl flour
2 teaspoons of something sweet, I used date syrup

1. Prepare all vegetables, chop and slice and cut according to the list above. 

2. Put a large pot on low heat on the stove. Sprinkle some oil. Add the shallots and fry until they have a nice golden color. It takes a while, about 10-15 min. Add the carrots, celery and garlic and raise the heat. Cook until they also have a nice golden color. Then put it all in a bowl and set aside.

3. Mix the portobella mushroom with the flour and some salt and pepper in a bowl. Pour some oil into the empty pot and put in the portabella mushroom. Maybe you have to fry it in two batches depending on how big your pot is. When the sponge is completely brown, lower the heat slightly, pour down the wine and broth and simmer for about 45 minutes with the lid on. Stir occasionally.

4. After 45 minutes, add the vegetables from the bowl, zucchini and mushrooms. Simmer for 30 minutes.

5. Taste with salt and pepper, a little date syrup and some fresh lemonjuice if you have it at home (not necessary but I almost always add some lemon into whatever I am cooking). Serve with potatoes and a nice bread! Enjoy!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s