Vegan butternut pizza with spinach cream and portabello mushroom/Pizza på butternutpumpa och spenatkräm

English further down

Godmorgon! Idag är faktiskt första dagen jag faktiskt inte känner att sängen ropar mitt namn och försöker förtrolla mig att gå och lägga mig igen! Lika svårt att komma upp som vanligt men väl uppe så är jag nu jättepigg. Sååå HÄRLIGT! Yogan är gjord, kaffet är drucket och vi har en lång dag framför oss med lite kundbesök, lite marknadsföring, lite mer annonsfotografering (har över 70 annonser ute på Tradera nu, babettesvintage heter jag där:) och så matlagning förstås.
Dagarna blir bara kortare och kortare, och för att hinna fånga ljuset som är nödvändigt för att få bra matbilder så behöver jag börja laga mat senast kl 14.30. Då är det tur man går upp 5.30 faktiskt! Har ingen aning om hur det blir längre fram nu i vinter, då kommer jag förmodligen behöva va färdig med maten innan kl 14. Eftersom vi är egenföretagare fungerar det rätt bra ändå, det finns alltid jobb att göra här hemma så jag kan fortsätta jobba när maten är lagad och fotad.

Igår gjorde jag en veganvariant av ett recept jag hittade i en folder på Hemköp häromdagen. Förr när vi åt ägg så gjorde jag pizza med botten gjord på riven blomkål och ägg lite då och då. Ett bra och nyttigare alternativ till vanlig pizzabotten. I det här receptet är botten gjord på ugnsrostad butternutpumpa och färskost! Den blev väldigt god och var uppskattad av hela vår lilla familj. Dessutom gick den fort att göra när pumpan väl blev klar och – HUR FIN? Som små konstverk! Perfekt som fin enkel bjudmiddag! Jag fick en del spenatkräm över, toppen att spara som pastasås 🙂

Här är receptet:

Veganpizza butternut spinach

Pizza på ugnsrostad butternutpumpa med spenatkräm, portabellosvamp och rödlök
(ca 4 portioner)

Botten: 
1 butternutpumpa på ca 1 kg
2 dl mandelmjöl
2 dl majsmjöl
1/2 dl hackade pumpakärnor
1 tsk oregano
salt

Spenatkräm:
200 g oatly’s På Mackan
75 g bladspenat
1/2 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
1 tsk av något sött – jag tog dadelsirap
salt & svartpeppar

Topping: 
150 g skivad portabellosvamp
1 skivad rödlök
1/2 dl pinjenötter
basilikablad
ett skivat fikon
granatäpple

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala pumpan, ta bort fröhuset och dela i mindre bitar. Lägg på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt, ringla över lite olivolja eller avokadoolja, lite salt och peppar och blanda runt. In i ugnen i ca 40 min, tills dom blivit mjuka.
  2. Mixa pumpan och blanda sedan med mandelmjöl, majsmjöl, pumpakärnor, oregano och salt.
  3. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Forma 4 pizzabottnar på pappret. Sätt in i ugnen i ca 20 min, den ska va genomstekt och lite krispig. Låt svalna.
  4. Mixa under tiden färskosten (påmackan) tillsammans med spenat, basilika och vitlök. Smaka av med salt och peppar samt dadelsirap eller liknande.
  5. Vänd runt den skivade svampen i lite olja. Bred på spenatkrämen på pizzorna och toppa med svamp, rödlök, pinjenötter, basilikablad och skivad fikon.
  6. Gratinera i ugn på ca 220 grader i 7-8 minuter. Ta ut, häll på lite granatäpple och servera genast! Njut!

SÅ GOTT! Ha en underbar dag ❤ 🙂

English:
Good morning!

(Speaking about this)..Today is actually the first day I do not feel that the bed cries my name and tries to enchant me to go back again! Very difficult to get up as usual but now that I am up I feel alert and ready for the day. Sooo happy about that! The yoga is done, I’ve had a cup of coffee and we have a long day in front of us with some customers, some marketing, and of course cooking.
The days here in Sweden are getting shorter and shorter, and to catch the light necessary to get good food photography, I need to start cooking by 2.30 PM. I do not know how it will be as we get closer to the even darker winter, I will probably have to make the food before 2 PM. Because we are self-employed, it works well anyway. There is always job to be done here at home so I can continue working when the food is cooked and photographed.

Yesterday I made a vegan variant of a recipe I found in a folder at a supermarket the other day. When we used to eat eggs, I made pizza with the bottom made of grated cauliflower and eggs quite often. In this recipe, the bottom is made out of oven-roasted butternut pumpkin and cottage cheese! It was very good and was appreciated by the whole family. In addition, it was quick to do when the pumpkin was ready and – HOW BEAUTIFUL? Like a little piece of art! Perfect as a nice simple dinner! I got some spinach cream over, perfect as pasta sauce next day 🙂

Here’s the recipe:

Veganpizza butternut spinach

Vegan butternut pizza with spinach cream and portabello mushroom

Pizza

1 butternut pump (about 1 kg)
2 dl almond flour
2 dl corn flour
1/2 dl chopped pumpkin seeds
1 tsp oregano
salt

Sauce – Spinach Cream:
200 g vegan cottage cheese
75 g spinach leaves
Fresh basil leaves (about 2 full dl)
1 garlic clove
1 teaspoon of something sweet – I chose date syrup
salt & black pepper

Topping:
150 g sliced ​​portabello mushroom
1 sliced ​​red onion
1/2 dl pine nuts
fresh basil leaves
a sliced ​​fig
pomegranate

  1. Heat the oven to 200 degrees. Peel the pumpkin, remove the seedhouse and split into smaller pieces. Put the pumpkin pieces on a baking sheet on an oven tray, sprinkle some olive oil or avocado oil on it and some salt and pepper and mix around. Put in the oven for about 40 minutes or until soft.
  2. Mix the pumpkin in a blender. Put it in a bowl with almond flour, corn flour, oregano and salt. The dough is ready! 
  3. Put a baking sheet on a oven tray. Make 4 pizzas on the paper. Put in oven for about 20 minutes, it should be crispy. Take out and let it cool.
  4. Mix the cottage cheese with spinach, basil and garlic in a blender. Add some salt and pepper, as well as date syrup. Taste it to see if you need to add some more of anything.
  5. Sprinkle some oil on the sliced mushrooms. Spread the spinach cream on the pizzas and top with mushrooms, sliced red onions, pine nuts, basil leaves and sliced ​​figs.
    Gratinate in the oven at about 220 degrees for 7-8 minutes. Take out, add some pomegranate seeds and serve immediately! Enjoy!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s