Delicious roasted potatoes with burger

Tog en tur till biblioteket för ett par veckor sedan och kom hem med ett gäng kok och matböcker. En av dom heter Potatis (skriven av Anna Froster och Marcus Elmerstad, Länk) och handlar bl.a. om potatisens historia och tillväxt här i Sverige, nyttan med potatis samt en del recept. En väldigt intressant (och snygg, presenttips!) bok om en gröda vi ofta tar för givet och som ofta bara ligger där rätt anspråkslöst på tallriken i någon form. Ju mer växtbaserad mat jag lagar dessto mer intresserad blir jag av att maxa alla dessa fantastiska plantor som man kanske inte lägger så mycket tid på när man äter en vanlig blandkost. Att försöka optimera smaken och göra huvudrätt till det som i andra fall kanske bara är en sidorätt eller tillbehör – det är det som är utmaningen.

När man handlar på någon av våra stora kedjor vi har här i Sverige är utbudet på potatis verkligen..ingen hit. Det är ungefär Fast eller Mjölig man har att välja på. Det står inte ens vad de stackarna heter. Trist tycker jag – potatis är lätt att odla i vårt klimat och variationen är oändlig!

Här i Kungsbacka har jag vid flertalet tillfällen rullat eller gått förbi den lilla butiken Potatiskällaren utan att någonsin gå in. Den ligger ca 600 meter från vart jag bor. Men igår var det dags! Och då visar det sig att Potatiskällaren (bland mycket annat) innehåller precis det jag letat efter – annan, rolig, god potatis! Det hör man på namnet faktiskt, men jag är tydligen rätt trög och har inte förstått det haha! Jag köpte med mig två små, fina sorter (Cheri & Amandine). Även en grym mexikansk salsasås med smak av chipotle (länk), lite rökt vitlök från Frankrike och en flaska Englamust fick hänga med hem. Den rökta vitlöken har jag aldrig provat innan men kunde inte motstå lukten av den! Den luktade underbar brasa med en svag doft av tjära. Hur gott i en rökig burgare?

Av detta blev det rostad god delikatesspotatis i ugn med en god bönburgare till! Recept nedan!

Vegan burger with roasted potatoes

Ugnsrostad potatis med bönburgare
(ca 6 burgare)

Mitt innehåll rostad potatis:

God delikatesspotatis
Lite färskpressad citron
Ca 1 dl vatten
Salt, peppar, olivolja
Ca 1 tsk örtsalt

Gör såhär;

  1. Sätt på ugnen på 220 grader.
  2. Ringla lite olja på en ugnsplåt.
  3. Skär potatisen i lagom stora delar. Min potatis va så små så jag skar dom bara på hälften.
  4. Lägg potatisen på plåten och häll på vatten och kryddor. Blanda runt. På så vis kokar smakerna från kryddor och citron in i potatisen innan den rostas och blir knaprig och god.
  5. In i den varma ugnen. Rör runt potatisen lite då och då. Låt va tills den är riktigt gyllenbrun och knaprig!
  6. Gör en god dip till – jag använde hamburgerdressingen (se recept nedan). Njut!

 

Innehåll burgare:

1 röd chili
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor (jag använde min rökta vitlök)
1 msk spiskummin
1 riven morot
1 burk vita bönor
1 burk svarta bönor
1 msk spiskummin
ca 1 msk näringsjäst
1/2 tsk chilipulver
1 1/2 msk potatismjöl
1/2 dl solrosfrön
Salt, peppar och olja att steka i (jag använder avocadoolja)

Mina tillbehör:

Hamburgerbröd (jag tycker Korvbrödsbagarens Brioche-bröd är gott, och det är veganskt!)
En god sås eller dressing (jag använde Oaxaca-salsasås samt en egengjord hamburgerdressing gjord på havrefraiche, tomatpuré, lite vitlök, salt & peppar)
Inlagd gurka
Skivad avocado
Solrosskott
Skivad tomat
Rödlök
Salladsblad
Stekt portobellosvamp

Gör såhär:

  1. Hacka chili, schalottenlök och vitlök, fräs i stekpanna i oljan tills löken nästan är brun.
  2. Lägg i spiskummin och riven morot och låt fräsa med en stund.
  3. Ta av från stekpannan och lägg ner i en stor skål.
  4. Skölj bönorna och låt rinna av.
  5. Mosa bönorna tillsammans med lök och morotsblandningen. Använd gärna en potatisstöt.
  6. Lägg i näringsjäst, chilipulver, potatismjöl, solrosfrön, salt och peppar och blanda runt. Smaka gärna av. Tillsätt det du tycker fattas och addera mer potatismjöl om du tycker röran inte är riktigt “bunden”.
  7. Forma biffar. Det ska va lite “stuns” i dom, och dom ska va lättformade.
  8. Stek – först på hög värme och sen sänker du värmen. Ät med tillbehör!

Smaklig måltid 🙂

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s