Simple Quick Vegan Pesto

Igår gick jag på jakt efter näringsjäst eller bjäst som det även kallas. Det är en slags jäst som är näringsberikad och ofta finns i veganska recept för att addera en lite “ostig” smak. Innan vi gick över till vegankost var jag verkligen en riktig ostälskare. Det var ost som tog längst tid för mig att sluta med och jag har full förståelse för folk när dom säger just det – jag kommer aldrig kunna sluta med ost! Man har faktiskt exakt den känslan. Ost är enkelt att lägga på mackan, underbar på pizza, pasta, lasagne, gratäng, himmelsk att tärna en fredagkväll och avnjuta med ett glas rödvin.

Men så läste jag.. Om mjölkproduktionen. Bland andra Äta Djur av Jonathan Safran Foer (BOKTIPS!). Jag såg alla dokumentärer som finns att se på Netflix om djurindustri och miljöförstöring, om fördelar med en mjölkfri diet (Cowspiracy, Food Choices, Forks over knives, etc). Och insåg att det inte finns något sätt för mig att fortsätta njuta av ost med gott samvete. Så jag sluta! Och det finns ytterst få tillfällen jag saknar ost numera. Tvärtom känns nu ost som något kvalmigt, tungt och flottigt när jag tänker på det efter ett år som vegan.

Att tillsätta näringsjäst resulterade i en VÄLDIGT god pesto där jästen faktiskt tjänade sitt syfte – att addera den där extra “umami”-smaken, som är svår att nå fram till när man äter helt vegetabiliskt. Näringsjäst innehåller massa B-vitamin som är grymt för din ämnesomsättning, ditt nervsystem, och mycket mera. (Näringsjäst finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker alt. hälsokostbutik)

Här är receptet!

Enkel veganpesto

2 krukor färsk basilika
4 msk pinjenötter (eller valnötter eller budgetvariant: solrosfrön:)
3 stora vitlöksklyftor
3 msk färskpressad citronsaft
3-4 msk näringsjäst
1/2 tsk salt
4 msk olivolja
Ca 1/2 dl vatten

Gör såhär:

  1. Klipp ner basilikan i din mixer och häll i nötterna, vitlöksklyftor, citronsaft, näringsjäst och salt. Mixa.
  2. Droppa ner olivoljan sakta i mixern, gärna när mixern fortfarande är igång på låga varv.
  3. Ringla ner vattnet, fortsätt till önskad konsistens uppnåtts.
  4. Smaka! Häll på mer av det du tycker fattas!

Servera till pasta eller pizza eller gott bröd! Igår åt vi tillsammans med pasta, torrostade pinjenötter, tärnad tomat och salladsmix (ruccola och spenatblad).  Supergott!

 

DSCF2734

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s